KLAVER 3 – tuinexcursies

Verrijk je tuinkennis door interessante tuinbezoeken in het land

 

Verrassend resultaat door andere visie op tuinonderhoud

Klaver3 is de excursiecommissie van tuinclub 3Flora. Deze commissie organiseert een paar keer per jaar uitstapjes naar interessante tuinen in het land.
Wil je een keer mee met Klaver3? Stuur dan een e-mail naar ons secretariaat info@drieflora.nl Van het bezoek staan foto’s op deze site.

 

 

Uren dwalen en genieten in De Vlindertuin en de BijenAkker

 

Ter afsluiting van de serie tuinexcursies in 2016, ging een groep tuinliefhebbers op donderdag 6 oktober naar tuin De Vlinderhof in het Maximapark in Vleuten. Een tuin van 4000 m2 naar een ontwerp van Piet Oudolf, Nederlands bekendste tuinarchitect met wereldfaam. Tijdens het wandelen duikt de ene na de andere verrassing op, zeker in de herfst als de tuin op zijn mooist is.

Piet Oudolf ontwerpt tuinen die juist ook mooi zijn in het naseizoen door te kiezen voor planten die ook ná de bloei interessant zijn om naar te kijken. De nodige bloeiers en vele borders met mooie graspartijen en veel knoppen van de uitgebloeide Echinacea purpurea (zonnehoed). Een bijzondere sfeer in deze serene tuin. Om in de hof te komen moeten bezoekers een sloot oversteken met een pontje. Soms ontbreekt een veerman en moet men de pont zelf bedienen. Maar dan is het ook volop genieten in dit fraaie vlinderparadijs. Het park is zo groot dat je er uren rond kunt lopen.

Diezelfde dag bezochten de deelnemers aan de excursie de BijenAkker in Odijk (Rijnseweg 5a). Een verborgen schat van twee en halve hectare waar men genoot van de grote tuin(en) met de nog vele herfstbloeiers. Een tuin die bewerkt wordt volgens de uitgangspunten van de biologische teelt, in het ritme van de seizoenen. Een aanrader om te bezoeken. Er zijn gifvrije boeketten, honing of gedroogde kruiden te koop maar alleen iets drinken kan ook.

Een verrassende tuin in Groenekan

Op 26 mei bezocht een groep 3Florianen de tuin van Djoeke van Zwetselaar in Groenekan. De eigenaresse vertelde enthousiast over de plek die al enige generaties in de familie is. En ook wel zal blijven want Djoeke’s kleindochter van tweeënhalf deelde het enthousiasme.

Rond een met riet gedekt koetshuis uit 1850 ligt de sfeervolle tuin die een natuurlijke uitstraling heeft. Komende vanuit de beschaduwde zijtuin verrast het zicht op een grasveld, aflopend naar een brede vijver die overloopt in de wetering, overschaduwd door een oude lindeboom. Over het water ligt een bloementuin met lage beukenhaagjes en een weitje met twee oude appelbomen. De tuin was weelderig begroeid met een mix van bloeiende planten en grassen zoals rododendrons, fluitenkruid, daslook, vergeet-mij-niet, koekoeksbloem, judaspenning, akelei en bolgewassen. De gehouden bijen hoefden voor het verzamelen van stuifmeel in ieder geval niet ver te vliegen. Het geheel liet bij de deelnemers van deze excursie een weldadig en inspirerend gevoel achter.

Na de koffie met wat lekkers bezochten zij nog het atelier van Djoeke van Zwetselaar om door haar gemaakte bronsjes van vogels te bewonderen. Ook Djoeke’s schoondochter toonde haar atelier waar zij sieraden ontwerpt. Het was een bijzondere plek.

Op de website van 3Flora (bij “Informatie” en dan Klaver3) staan de foto’s die de commissie maakte tijdens het bezoek aan de tuin.

Ook de website van Djoeke van Zwetselaar www.djoekevanzwetselaar.nl biedt een sfeerimpressie van de tuin in een winter-, lente- en herfstperiode. De tuin is voor iedereen te bezoeken. Donateurs van de Nederlandse Tuinen Stichting hebben gratis toegang (op afspraak). Niet-donateurs betalen € 4,50 entree incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding.

 

 

 

In open tuin OpdeHaar vormen natuur en kunst een prachtig samenspel

Doel op 20 april was OpdeHaar, een open tuin in het Hoevelakense Bos, dichtbij Amersfoort op de grens tussen Gelderland en Utrecht. Een prachtig landgoed met 7 aaneengesloten tuinen over bijna 2 hectare, elk met een eigen uitstraling. Een wandeling door deze uitzonderlijke tuin met ruim 4000 verschillende soorten planten, bomen en heesters, is het hele jaar door een ware belevenis. De tuin heeft elk seizoen een andere uitstraling dus voor een bezoek op een ander tijdstip vatbaar.

Het leeuwendeel van de aanplant en de tuinaanleg is het werk van de huidige eigenaren, het echtpaar John en Joyce Ramsbotham. Zij hebben zich sinds 1991 voor hun tuin ingezet en zijn er nog steeds volop mee bezig.

De tuinen hebben een uniek karakter vanwege hun ligging. Ze liggen midden in een bosgebied dat eeuwen geleden werd aangelegd in een ontgonnen moeras. De achttien drainagesloten in het stuk bos dat aan de familie Ramsbotham toebehoort, zijn er nog steeds. Ze staan ‘s winters vol water maar vallen droog in de zomer zodat het landschap constant met de seizoenen verandert.

Dwalend door de tuin wordt de blik regelmatig getrokken naar verstilde, elegante, soms humoristische beelden gemaakt door de eigenaresse van OpdeHaar. Het zijn vooral dieren van hout, steen, keramiek of metaal. Beelden en natuur vormen zo een prachtig samenspel! De foto’s van de excursie geven een goede indruk van de bezochte tuin, die ook een eigen website heeft: www.opentuinopdehaar.nl

De excursie was georganiseerd door 2 leden van Klaver3, de excursiecommissie van 3Flora. De tien mensen die zich hadden aangemeld waren lovend over de tuinen en de toelichting door de eigenaren van OpdeHaar, speciaal voor de deelnemers van 3Flora. De persoonlijke ontvangst en afsluitende lunch waren de kers op de taart!

 

 

 

Op 12 maart ging de reis naar de Moeras- en stinzentuin van het echtpaar Baas in Westbroek (www.stichtingoase.nl). Hier een kort verslag van een van de deelnemers aan deze excursie.

Veel inzichten van Willem Baas staan haaks op het gecultiveerde onderhoud van tuinen in het algemeen. Voor elke tuin is een goed biologisch evenwicht van belang en hierbij zijn de schimmelculturen in de bodem onontbeerlijk. Verstoring van de bodem door spitten en schoffelen betekent meer werk aan onderhoud. Ook bijzonder was het hergebruik van urnen. De bruine potten dienden als warmtetorens voor in dit geval de zwarte mier.

De nationaal bekende 8000 m2 grote natuurtuin aan de rand van het natuurreservaat “De Westbroekse Zodden” is aangelegd en onderhouden door een gepassioneerd ecoloog die informeert over ecologisch tuinieren en over het Oost-Vechtse veenlandschap.

Het moerasgedeelte van de educatieve tuin is grotendeels natuurlijk. Op een brede niet-verveende voormalige veenweide zijn sinds 1992 diverse biotopen aangelegd: een voedselarm veenmoeras, een heldere veenvijver en diverse biotopen voor stinzenplanten. Naast inheemse moerasplanten en stinzenplanten staan in de tuin ook bijzondere niet-inheemse bomen, heesters, moeras- en bosplanten.

Stinzenplanten zijn bol- en knolgewassen. Vaak te zien in stinzentuinen, bij landgoederen en kastelen. Eeuwen geleden zijn de bollen, knollen of wortelgewassen geplant. Meegenomen uit andere landen floreerden de planten ook in ons land en werden blijvers.

Hoewel wij de tuin bezochten als opentuin kregen we veel uitleg en informatie over de aanleg en het houden en onderhouden van deze natuurlijke tuin.

Openstelling: Toegang vrij elke laatste zaterdag van februari t/m september. Tevens tweede zaterdag van maart (hoofdbloei stinzenplanten) en van juni (hoofdbloei wilde orchideeën).

Website www.stichtingoase.nl

 foto impressie

 

 

 

 

 

Op 24 september ontdekte men dichtbij huis een paradijsje en een bijzonder natuurproject.

Tuinbezoek aan Doorns paradijsje en een bijzonder natuurproject

  Samen met je buren één gemeenschappelijke achtertuin aanleggen. Danielle Leever en haar man deden dat toen ze hun huis in Doorn kochten. De villa’s verspringen zodat je vanuit ieder huis uitzicht hebt op de hele tuin. Oorspronkelijk was er achter de tuinen een plantsoen van de gemeente. Later bood de gemeente de grond te koop aan met als eis dat de meeste bomen uit het plantsoen zouden blijven staan. Alle bewoners maakten van dit aanbod gebruik. Zo ontstond een enorm grote tuin met de meest schitterende bomen, struiken en planten.

Danielle Leever is een tuinierster in hart en nieren. Dat was goed te zien aan de opbouw van de tuin met niveauverschillen en de bijzondere planten vergaard in binnen- en buitenland. Op 24 september stond er nog heel wat in bloei. Het resultaat was een paradijsje waar de excursiedeelnemers bijna niet uitgekeken raakten.

Een tussenstop bij de historische moestuin van Bartimeus in Doorn smaakte naar meer. Wist u dat de bakkerij van Bartimeus de lekkerste dingen maakt voor een lunch, koffiearrangement of workshop? De boter- en gemberkoek, brownies en cake zijn een aanrader. Na een blik in de rozentuin en de gezellige kas ging de reis verder naar Langbroek.

Onder leiding van de tuinman van Kasteel Lunenburg maakten de deelnemers een wandeling door deze bijzondere 15 hectare grote tuin. Via de kasteeltoren naar een grote vijver, omringd door prachtige bomen voor een groot deel geplant in de 18e eeuw. O.a. een sequoia, een moerascypres, eiken en kastanjes. Het natuurproject achter in de kasteeltuin is ontwikkeld voor het behoud van de weidevogels. Het ijsvogeltje, dat hier ook graag komt, zagen we helaas niet. Wel een ree dat stond te grazen op een groot weiland. Een prachtig (mos)paadje met vele roze en witte paddenstoeltjes leidde terug naar het beginpunt van de wandeling.

 

Verrassend tuinbezoek op 21 augustus 2015

Op vrijdag 21 augustus ging de reis naar Terschuur en naar Barneveld in de provincie Gelderland.

Albertine van Schelven ontving ons in haar tuin in Terschuur, vernoemd naar haar familie.  Een hartelijke vrouw die ons vol enthousiasme deelgenoot maakte van het ontstaan van de tuin in 2005. Aan de hand van een ontwerp van Beline Geertsema ontstond een geslaagd geheel van rechte lijnen, zichtassen, tuinkamers en intieme hoekjes die telkens verrasten. Albertine van Schelven had met haar enthousiasme, ijver en liefde voor de tuin, liever gezegd tuinen, iets moois en verrassends gecreëerd en opgebouwd. Als bezoekers konden wij er volop van genieten. Dat gold zeker ook voor de bijzondere plantensoorten en de kleine boomgaard. De takken waren zwaar beladen met lekkere pruimen waar we ons, in navolging van klein Jantje, te goed aan mochten doen.
’s Middags bezochten we hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld. Een tuin waarin moeite is gedaan om de landgoedsfeer van vroeger op te roepen. In 1852 werd het aanwezige landhuis gesloopt; de contouren ervan zijn vervaagd. Nu bevinden zich e r de tuingalerie met het ontwerpatelier, de tuinwinkel en de bezoekerstuinen. We kregen uitleg over het vroegere landgoed en de huidige bestemming en een rondleiding door de modeltuinen waarbij ook aandacht voor kleinere schaduwrijke tuinen. Bijzonder is verder dat De Briellaerd zich als enige hovenierscentrum in Nederland officieel collectiehouder geranium (niet te verwarren met de Pelargonium) mag noemen. Hun plantencollectie omvat onder andere ruim 200 geraniumsoorten waarvan sommige soorten lang doorbloeien. Zie ook www.briellaerd.nl
Alle soorten waren ook te koop net als andere planten zodat sommigen onder ons weer een aanvulling voor de eigen tuin mee konden nemen.

Het volgende uitje van Klaver3 staat gepland voor donderdag 24 september 2015 (in plaats van vrijdag de 25e zoals elders aangekondigd.)

Klik hier voor Meer foto's 

Klaver3 tuinbezoek op 17 april
Op vrijdag 17 april bezochten 9 leden van Klaver3 enkele prachtige tuinen in Wageningen. Erna Allaart en Margreet Kollis hadden de excursie voorbereid. Natuurlijk als start eerst koffie en thee in het restaurant van de Wageningse Berg. Vanaf het terras van deze locatie heb je een schitterend uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Daarna op pad voor de wandeling door het arboretum. Mede door het lentezonnetje was het goed toeven tussen de vele soorten prunussen, magnolia’s en rododendrons, die al volop in bloei stonden.
Omdat tuinen en kunst elkaar kunnen versterken had tuinclub Klaver3 de bekende Wageningse beeldengalerij Het Depot opgenomen in de excursie.
De tuinclubdeelnemers bewonderden de beeldencollectie en streken aansluitend voor een lunch neer in restaurant Linnaeus van de beeldengalerij. Als afsluiting van deze gezellige en geslaagde dag maakten de Klaver3-deelnemers een wandeling door de tuin van het Depot met zijn fraaie beelden en waterpartijen.

Klaver3 tuinbezoek op 5 juni 2015

Op 5 juni 2015 bezocht men de tuin “Het Bergje” in Amersfoort en de Boerderijtuin van de familie van Haeften op het landgoed “De Boom” in Leusden.

Anneke Caljouw van het Bergje vertelde over de aanleg en het onderhoud van haar tuin. Een prachtig verzorgde tuin met bijzondere struiken en planten en een groot terras om heerlijk uit te rusten.

Het Bergje is echt  een bergje in een woonwijk aan de rand van Amersfoort. Net als het huis was de tuin “levensloopbestendig” waardoor je er héééél lang kunt blijven wonen.

De tuinbezoeken leveren altijd nuttige tips op. Anneke Caljouw verrijkte bijvoorbeeld de arme zandgrond met champignonmest. Om de tuin het jaar rond telkens een andere kleur te geven plant zij ook royaal bollen (in november voor weinig te koop bij een bollenoutlet onder Alkmaar).

’s Middags gaf mevrouw Van Haeften uitleg over het landgoed “De Boom”en over de restauratie van boerderij en schuren in de afgelopen jaren. Deelnemers uitten hun bewondering voor het vele werk aan de gebouwen en voor de mooi aangelegde, één hectare grote tuin met 2 vijvers. Alles in landschappelijke boerderijstijl met aparte tuinkamers.

Van beide tuinen staan foto’s op de website.
Wilt u een keer mee met Klaver3 of wilt u meer informatie? Bel met Loes van Gooswilligen t: 0343 531211. Of stuur een e-mail naar ons secretariaat info@drieflora.nl . Voor 3Florianen is deelname gratis.

Loes en Frans van Gooswilligen

 

 Impressie – in beeld – van het tuinenbezoek op 5 juni