Open tuinendag 2018

Voor de 18e keer organiseert de Open tuinendag Commissie een fantastische tuinroute door Driebergen, dit jaar op zaterdag 23 juni. Net als voorgaande jaren is het startpunt winkelcentrum De Sluis en zal deze dag gesponsord worden door diverse winkeliers, kwekers en andere ondernemers. In de 3Flora kraam zijn de passe-partouts voor de tuinenroute te koop.

Er worden deze dag diverse particuliere tuinen opengesteld in de middelste strook van het dorp, gezien van zuid naar noord. Omsloten door Hogesteeg, Oranjelaan, Welgelegenlaan oneven zijde, Korte en Lange Dreef, Bosstraat en Johan van Limbeecklaan.

Hier vindt u alvast een voorproefje van de tuinen die open worden gesteld op zaterdag 23 juni 2018. De adressen van de tuinen staan in het passepartout met plattegrond dat u tussen 10:00 uur en 15:00 uur kunt kopen bij onze stand in Winkelcentrum de Sluis, De Sluis 28, Driebergen, voor € 6,50 of voor 3Flora leden: € 4,50 per persoon. Voor dit bedrag ontvangt u naast het passepartout een lucnchpakketje en diverse aardige attenties van onze sponsoren. De nummers bij de foto’s komen overeen met de nummers op het passepartout. U kunt hierdoor eenvoudig thuis alvast een lijstje met uw favoriete tuinen maken.

tuin1

Een kleine, relatief jonge tuin  is 3 jaar geleden naar eigen ontwerp vormgegeven. Diverse planten zoals, Dicentra Alba, Lonicera Dropmore Scarlet, rode beukenhaag  en Weigelia Nana Variegata  zorgen voor telkens weer een ander kleurenpallet. Zo blijkt er toch veel mogelijk te zijn op een klein oppervlak!

tuin 2

Voel je welkom in de Groentehoek, een oase van rust tussen flats waar mensen met een sociale kwetsbaarheid naar hartenlust kunnen moestuinieren. Professionele begeleiders en vrijwilligers helpen hen die tuinvaardigheden te ontwikkelen. De moestuin is vrij toegankelijk.

tuin 3

Deze in 2017 aangelegde moderne bloementuin heeft een terras, haardhoutberging, fietsenstalling en een plaatsje voor de afvalcontainers. Daarnaast is er ruimte voor een kleine moestuin en afwisselende beplanting waardoor de tuin het hele jaar iets moois te bieden heeft.

tuin 4

Kom binnen in deze verzorgde tuin waar u verrast wordt door de bij het huis passende beplanting met daarin o.a. een prieeltje, kinderspeelhoek en een kweekkasje. In de door buxusvakken omsloten voortuin staat een in oog springend beeld.

tuin 5 

De heer Grotenhuis, voorzitter van de werkgroep van ‘Bagger naar Parel’ geeft vandaag een toelichting op de renovatie van het gemeentepark en de vijver. Samenwerking van buurtbewoners en gemeente heeft dit project tot stand gebracht.

tuin 6

De achtertuin kijkt uit op het seminarieterrein waar een deel van de oude muur van het Seminarie nog zichtbaar is. De tuin bevat een groot assortiment vaste planten en grote bomen.  Verdeeld over de tuin treft u diverse terrasjes aan waarvan een verlaagd is aangelegd.

tuin 7

Deze moderne, strakke tuin is ontworpen door tuinarchitect Anneke van Megen. Een dubbele pergola begroeid met clematis en witte regen, de buitenkeuken, een terrasvlonder en plantvakken in de kleuren  blauw, paars, roze en wit zijn gegroepeerd bij het waterelement. De kippen scharrelen er gezellig rond.

tuin 8

De eigenaren noemen hun tuin een verrassingstuin. Ze kijken wat er opkomt en wat mag blijven staan. Het is een  onderhoudsvriendelijke tuin waarin de keramieken beelden van de eigenaresse een fraai plekje hebben gekregen.

tuin 9

Het huis is een gemeentelijk monument op een 638 ha. groot perceel.  De tuin is aangelegd in najaar 2001. Het ontwerp, uitgevoerd in rechte lijnen en het beplantingsplan zijn gemaakt door Abbing. Er staan veel grote bomen, waaronder de vaste planten het soms moeilijk hebben door schaduw en droogte. Om het hoogteverschil te overbruggen is er een trap van het terras naar het gazon aangelegd. In de voortuin staat een werkstuk van de schoonvader van de eigenaresse.

tuin 10 

De moestuin bevat verschillende gewassen en herbergt  twee kassen met diverse soorten tomaten. Alle bijzondere gewassen zijn geteeld van biologische erfgoed zaden. Bloemen, wijnranken en een rotsmuurtje met kleine plantjes zorgen voor een decoratief effect.
Ook treft u diverse kunstwerken van de eigenaresse in de tuin aan.

tuin 11

In deze romantische tuin liggen een aantal vijvertjes. De tuin is beplant met buxusvakken en veel rozen. Er staat een bijzondere duiventil en de krielkippen en kwartels  scharrelen gezellig rond in een groot hok.

tuin 12

De tuin bestaat uit een langgerekt gazon, met brede border.  Grote, oude rododendrons omsluiten gedeeltelijk de tuin.  Een kleurrijke tuin met veel bloemen die zich goed leent om de eigengemaakte keramische objecten neer te zetten.  Een praktische tuin om ook creatief in bezig te zijn.

tuin 13

Deze tuin heeft 2 terrassen met een zitje waarvan 1 is overdekt  met blauwe regen en een druif. De tuin heeft diverse hoekjes o.a. met hosta’s, een kleine vijver met blauwe irissen en is geheel omsloten door struiken. Er zijn kleuraccenten door eenjarigen en ook de rozen geven fleur aan het geheel. Voor het huis is tevens een buxustuin.

 

tuin 14

In de middelgrote tuin ziet u kleurrijke borders, een vijver, verrassende hoekjes en een moestuin. Op diverse plekken komt u door de bewoonsters zelf gemaakte beelden tegen.

tuin 15

De tuin is in transitie en wordt met  aandacht voor ecologische aspecten,  beplant met onder andere stinsenplanten. Streven is  een tuin te realiseren met planten die zelfvoorzienend zijn op de droge bosgrond. Winterheide, hibiscus, hortensia en buxus zijn voornamelijk rond de 2 vijvers gepositioneerd. Er wordt gemulchd en de planten worden door scheuren verdeeld. Het rieten egelhuis wacht op bewoning.

tuin 16

Een middelgrote weelderige, rijk bloeiende tuin met borders in Engelse cottage stijl bevat o.a. een grote collectie rozen. In de omsloten binnentuin staan diverse potplanten, eenjarigen, rozen en clematissen.